nikmatilah ciptaan ALLAH sebaik mungkin

hehe..selepas menghabiskan masa cuti bersama keluarga aku pon ada gak bercuti dengan kawan-kawan..
best oo.... lain rasanya bercuti dengan keluarga dengan bercuti dengan kawan-kawan..(pahamkan ayat ni..banyak sangat dengan..ni dah kira salah dari segi hukum tatabahasa..hentam sajalah..)..
sebenarnya kitaorang nak pergi kenduri kawin kak najwa, tutor kesayangan kitaorang,..
dan rumah dia kat kemaman..apa lagi sambil menyelam minum air la..
kitaorang pon tak la melepaskan peluang bercuti ke pantai timur iaitu disekitar kuantan, kemaman dan kertih..
hehe..

malam ni nak tulis puas-puas sebab malam ni mungkin malam terakhir edit blog..sebab esok dah start sem 4...
bermula la cerita..
kitaorang bertolak hari jumaat dan balik kl hari sabtu...walaupon sekejap tapi memuaskan la..
sebenarnya banyak lagi tempat nak singgah tapi xsempat je..nak balik hari ahad mahal pulak nak bayar kerete sewa..so terpaksa la 2hari je..

tempat pertama yang kitaorang singgah ialah water park kat bukit gambang..tak mandi pon setakat singgah dan bergambar je..ok la tu..daripada tak pernah jejak langsung..hehe  takpe kat kl ada sunway..nanti leh main kat sunway..lagi best...hehe..


tempat kedua kitaorang singgah ialah telok chempedak..
sepanjang nak pergi ada bermacam-macam ejaan nama telok chempedak ni kat signboard..pelik
ada yang teluk cempedak..pastu telok chempedak..hish..tak kisah la..janji tempat tu cantik..
kat sana singgah solat,bergambar,menikmati keindahan pantai,menikmati angin laut yang masin dam menikmati kopok lekor...hehe
rasa bersalah gila oo..sebab tercakap kuat-kuat yang kopok lekor tu tak sedap padahal tokey kedai tu ada kat meja belakang kitaorang nak amik order pelangan lain..hishh...takpe la janji tak ngumpat..kan dosa tu..
tobat lepas ni tak nak kutuk-kutuk lagi..kutukdalam hati jek..sebab aku kalau bab komen makanan sedap ke tak sedap ke memang pandai..tapi bab masak..haha...hampeh...



tempat ketiga kitaorang singgah ialah tanjung lumpur..time for dinner...
tempat ni erika yang recommended kan..hehe..orang kuantan mesti la tahu kan..
kitaorang makan kat kedai ana ikan bakar petai..fuhh..ikan bakar rasa petai oo..sebab dia macam letak sambal peti kat atas ikan tu..isi ikan tu lembut pulak tu..fuhh!!
selain ikan bakar..kitaorang makan sotong goreng tepung dan ketam masak pedas..
sotong dia sedap oo..kena selera..sebab dia ada rasa something yang unik tapi masyuk...tapi kalau makan banyak-banyak jadi muak pulak..tapi memang sedapla..
ketam dia pon sama....


bila hari dah malam kena la cari tempat tido pulak kan..so kitaorang pergi ke kertih untuk check in kat sebuah kondo mewah..best betul tido kat situ..air dia sejuk..segar bila mandi..tido pon sejuk..sebab ada angin laut..memang malam mengigil la kalau tak pakai selimut...haha...
sebenarnya duduk rumah kakak aku jek..kat kertih..tapi bila masuk memang terkejut lah..besar gedabak rumahnya..ishhh3...memang best la..memang macam kondo pon..sebijik!


lapar la pulak..ada sesiapa nak tolong sapukan nutella kat roti untuk saya?
takde ea? tak pelah sambung cerita..
pagi hari kedua..kitaorang pergi sarapan kat pantai kemasik..lepas tu apa lagi menikmati angin laut la sambil mendengar deruan ombak yang kuat sebab time ni air tengah pasang..
lawa dan bersih pantai ni..dipelihara sebaik mungkin...
kalau kawin ambil gambar kawin kat sini pon cantik..tak pun buat majlis kawin kat pantai ni memang sesuai..
class gitu...


penat ehh menaip...minum air jap..
lepas singgah kat pantai kemasik..kitaorang singgah kat mini zoo kemaman pulak..sementara nak tunggu pukul satu..
haha..jangan cakap kitaorang bajet ayu pulak pergi pantai pakai baju kurung..sebenarnya tu on the way nak pergi rumah kak najwa la..hehe..
kat mini zoo ni..aku, ati dan ana tak masuk dalam-dalam sangat..sebab rimas la dengan binatang-binatang ni..bukan tak suka,, aku suka je tapi nanti bau busuk pulak..dah la nak pergi rumah orang kenduri..tetiba bau busuk..malulah..
lagi pon aku memang tak suke bulu-bulu binatang yang dalam kandang ni..tah kenapa tah.. aku yang tak pernah ada resdung ni nanti tetiba je resdung..haha..tah-tah memang aku ada resdung kut..tah la..
tapi ape pon..keluar je mini zoo ni kitaorang terus capai perfume..semua dok sembur-sembur..hehe..
nak hilangkan bau..termasuk la aku yang tak round banyak tempat pon dalam zoo ni..haha..
len kali jangan bawak aku pergi zoo..nanti rugi duit jek oo....hehe


lapar..sapu roti jap la dengan nutella...
yeah..dapat pon makan..orait kita sambung cerita..sedap ye..
selepas tu kitaorang pon pergi ke destinasi utama iaitu rumah kak najwa...
cantik oo kak najwa..lain daripada yang biasa selepas  dia mekap..huhu..nanti kalau aku kawin dan mekap lawa-lawa aku akan jadi cun gak tak ea?entah la,,kita tunggu dan lihat..hehe..
sampai sana apa lagi makan tengah hari free la kitaorang dengan lauk kenduri..fuhh...masyuk..aku kalau bab makan memang terlebih excited..nasib baik kena dengan selera..kalau tak..hehe..habis la aku komen...


roti dah habis sekeping..bila cerita nak habis nih?
cepat-cepat habiskan cerita..la relax la kan...betul tak?
pastu... kitaorang singgah solat,,aku pon tukar baju...tak nak la pakai baju kurung tu sampai malam....rimas..dah la masuk zoo..huhu...sebenarnya aku bukan suka sangat pakai baju kurung pon..haha..
lepas semua dah wat apa-apa yang patut kitaorang pon meneruskan perjalanan balik ke kl..
tapi singgah jap kat tepi jalan beli kopok lekor dan keropok ikan yang dah siap goreng haha...lapar beb..
pastu singgah kat mana tah tuk berenti makan kopok lekor dan kopok ikan..
first time oo..aku makan kopok lekor yang direbus..masa mula-mula nak pegang geli gak sebab melekit..tapi cuba je lah..bila dah masuk mulut..waww...not bab gak ea..sedap..lembut...fuhh...rasa nak lagi jek sekarang ni..tapi apakan daya hanya ada roti jek..huhu....


roti pon dah habis..mana air?..
lepas dah makan semua tu..kitaorang pon meneruskan perjalanan ke kl dengan menggunakan jalan lama..sebab nak mengurangkan kos..tak nak bayar tol..so kitaorang akan start bayar tol bila keluar kat karak..hehe..pandai tak kitaorang jimatkan kos? dalam perjalanan tu kitaorang bukak la cerita hantu..hehe..tah apa-apa oo...dah la lalu jalan hutan..borak pulak pasal hantu pulak..hehe..
bila dah nak sampai lebuh raya ada satu kereta dari arah bertentangan ni..keluarkan percikan api..ingatkan terbakar rupanya bergesal dengan divider..fuyoo..lagi gempak kereta tu berpusing 360 degree..riso gak tapi bila tengok kereta tu boleh jalan tegak macam biasa kitaorang pon relax la..
aku pulak apa lagi sambung tido lah..hehe..ngantuk beb..


penat la..tak pe sikit je lagi..
tengah-tengah tido tu aku terdengar satu dentuman yang sangat kuat sebanyak 2 kali..
aku pon terus membukakan mata dan mencari arah bunyi tersebut..apabila aku pandang ke kanan, ku lihat tayar sebuah lori besar betul-betul disebelah kereta kami..aku pon tergamam..tak berkata-kata
ati pon menjerit-jerit suruh azuan berhenti ke tepi..nasib baik ati dan sal bertindak pantas memberitahu apa yang terjadi kepada azuan..kalau lah azuan tak perasan dan terus ke kanan..habis la kami termasuk di bawak lori tersebut..fulamak..ayat macam novel kanak-kanak pulak..
tapi betul la..bila kitaorang berhenti jek..tgk kat pintu belakang sebelah kanan memang ada calar dan kesan geseran..masa tu semua bengang tapi bersyukur sebab tak de bende buruk yang berlaku..alhamdulillah...
bila fikir banyak duit yang akan keluar untuk bayar ganti rugi kereta tu terus kitaorang cancel program malam tu untuk makan malam..semua yang masih terkejut buat keputusan untuk balik je terus tak nak singgah kat mana-mana....



penat dan mengantuk...lenguh dah kaki..duduk lama sangat...
pengajarannya disini ialah...kalau nak pergi mana-mana kena la bagitahu ibu bapa atau pon keluarga...mintak restu dan doa semoga perjalanan diberkati Allah dan selamat..
tapi saya bagitahu ea kat mak saya..abang kakak semua tahu..tapi mungkin ada kesalahan lain yang kitaorang buat..mmmm..mungkin..ini semua pertunjuk dari Allah...dan mungkin ini adalah sebab dosa yang kami telah lakukan...astaga..instigfar banyak-banyak...alhamdulillah syukur padaMu Ya Allah kerana kami semua selamat..memang aku trauma la..rasa nak menangis pon ada gak masa tu..tapi relax je lah..sebab taknak risaukan kawan-kawan yang lain...


orait..nak tido..selamat malam..baca surah 3 kul dan al-Fatihah..baca juga ayat kursi dan seribu dinar sebelum tido..semoga kita akan dilindungi daripada ganguan syaitan ketika tido dan moga hari esok adalah lebih baik untuk kita..insyallah...

lakukan dengan ikhlas dan dengan kesungguhan

arggghhhhhhhhhhh..... penat giler..sakit giler pingang..
mula-mula bawak beg yang berat dengan barang-barang dari rawang ke kampung baru
pastu bersihkan kipas, tingkap, dinding, katil, rak buku, laci, meja dan almari..sebab hari ini 116hb disember aku balik semula ke kolej tun syed nasir 4 untuk menyambung pengajian bagi semester ke-4..

penat giler..tapi berbaloi..sebab bilik aku sekarang dah jadi kemas dan bersih..off course la kan sebab baru lepas kemas...rase nk golek-golek je kat lantai..hehe..langsir pon siap basuh sekali...tu hah kat ampaian tengah tunggu kering...hehe

tapi ruang tamu tak tahu la sapa nak kemas..penat dah chek..tempat tadah air untuk mandi chek dah sental..
mangkuk tandas pon fira dah sental..licin giler..so harap ada la yang sudi menghulurkan tenaga untuk mengemas ruang tamu..dapur dan tempat kasut...

haha...lapar..haus...tak apa kita teruskan menaip..
tapi nak menaip apa ea...tak da apa kut...
tapi apa yang penting buat kerja mestilah ikhlas...pastu teruskan usaha untuk siapkan segala kerja dan tugasan yang dirancang sehingga selesai..
lakuakn dengan perlahan-lahan..slowly semua perkara tu dapat dibereskan dengan sempurna..
kuatkan semangat dan jangan berlengah.
gunakan segala tenaga dan kekuatan serta apa yang ada bagi merealisasikan planning dan matlamat kita, tanpa bertangguh.
dan akhirnya kita akan berjaya menyempurnakannya walaupun melakukannya seorang diri..
dan ini akan menjadikan kita puas dengan apa yang kita telah lakukan..
tak percaya?! saya telah lakukan..anda? cubalah..

nikmatilah hidup dengan sebaik-baik mungkin disamping keluarga

waw...cuti sem datang lagi!! haha..tapi dah nak habis baru nak share cerita..tak pe lah at least kita share daripada tak langsung..mmm...apa yang korang semua buat ea time cuti sem ni? haha..takkan la makan tido layan korean movie je kut..taye orang pulak so apa yang aku buat pulak??

aku cerita ikut kronologi lah..habis je exam aku dan beberapa orang course mates buat satu trip.mula-mula kitaorang g mandi and bakar ikan kat hulu langat..sungai apa tah..tak amik tahu pulak sebab masa tu pikir nak mandi jek..hehe..lepas penat mandi mesti la lapar kan? tak cukup dengan ikan, kerang, udang bakar and mihun dan mee goreng petang tu jugak kitaorang bedal sate hj.samuri kat kajang..fuhh..memang terangkat..hehe..lepas makan kitaorang menikmati keindahan lampu-lampu kat i-city,shah alam..amik-amik gambar pastu..bukan balik tau singgah kampung baru pulak..minum-minum anad off course la makan-makan..hehe...lebih kurang pukul 11 malam baru balik kolej...kalau tak disebabkan kena masuk kolej sebelum pukul 12 malam dah lama kitaorang melepak kat mamak perkena roti canai..hehe..sedap ye roti canai..








lepas habis trip ni aku pun balik rumah lah..hehe..kat rumah yang aku kena wat ialah kemas rumah..hehe..pastu bukak facebook,tolong mak masak, tengok tv yang dah lama tak tengok, pergi kedai beli barang-barang yang mak nak and off course la beli roti canai hehe ni aku punya la..semua tu la rutin harian aku..lama-lama jadi boring lepas tu gila..hehe..sebab duduk rumah tak buat kerja lain..lepas raya haji pergi bayar duit broadband pergi tengok harry potter dengan my boys..hehe..lepas tu pergi rumah abang(the only brother that i have)buat pe kat sana?ambil kek lapis yang akak ipar buat dan confirm la makan..hehe..pergi dengan akak( anak kelima) dan our boys( anak-anak kak jah)lepas tu jadi gila balik..

ini la lauk-lauk ye sedap oo..













kitorang sebenarnye dah makan tapi bila tengok lauk-pauk tu terus lapar balik..hehe..




haha..kitaorang memang tak boleh lepas tengok pingan lah





penat la nak taip..takpe teruskan..
tahap kebosanan makin meningkat tinggi dan tahap nak menjadi gila pun turut serta..nasib baiklah kak jah( anak kedua, anak pompuan sulung) ajak pergi mandi sungai kat ulu yam lama..wah..terubat jiwa..bukan sahaja jiwa tapi minda ,emosi dan spiritual...haha..maka tahap kebosanan dan kegilaan pun menurun dengan mendadak..
masa kat ulu yam banyka gila makanan yang kak jah masak..spageti, maggi goreng,nasi putih lawan dengan ayam goreng, ikan masak kicap dan sambal udang; sandwich sardin..huhu..mmg best!
mula-mula aku buat acara menyejukkan badan dengan berendam dan berlatih mennahan nafas dalam air..aku hanya mampu buat 20 saat je..ceh! paru-paru aku masih xkuat lagi..huhu..pastu menyelam dan berenang..acara puncak bermula apabila kitorang main bola baling dalam iar..sungguh mengujakan...haha..yang pasti kumpulan aku menang besar hari tu.. 
lepas tu acara diteruskan dengan acara memanaskan badan pulak..iaitu berhenti main boal baling dan buat hal masing-masing..aku pa lagi teruskan aktiviti menyelam dan berenang..hehe..pastu confirm la makan haha...
selepas dapat menghiburkan diri yang kesunyian dengan keindahan dan kecantikan alam..aku pon rehat kejap kat rumah..sebab minggu berikutnye kena tolong akak ipar(the only one akak ipar yang aku ada) siapkan tempahan muffin sebanyak 200 ketul dan cup cake sebanyak 1200 ketul..fuhh...memang memenatkan..tapi berbaloi sebab dapat luangkan masa dengan my boys, kakak and baby..yang paling penting dapat pengalaman dan kepuasan bila dapat siapkan dan tolong akak..upah pon dapat tau..hehe...

nampak tak huruf s tu?tu la abjad pertama bagi nama pengantin yang order cup cake semua ni..












banyak kan?



ada lagi...



ni cup cake yang dah diisi dalam bekas dan dalam kotak..satu kotak ada 168 cup cake..3 kotak?? 



ni pulak choc muffin..sedap..ada chips more and badam..masa kunyah badam dia ranggup sangat


araggghhhh...lapar la..takpe terus kan dulu..
lepas tolong akak ipar pergi pulak rumah kak nor ( anak ketiga) matlamat nak pergi umah dia adalah untuk potong rambut and bershopping..hehe..tengah sale kat sekarang ni..lagi-lagi kat sogo..masa tengah tunggu akak datamg ambil..terserempak dengan kak ana ( house mate) hehe..dia tak cuti sebab tengah siapkan thesis..sepanjang kat rumah kak nor aku tak lepaskan la peluang untuk berjogging kat taman reakrasi dekat situ..wah..puas hati bila dapat keluarkan peluh..hehe..dapat buat push up 10 kali dan sit up 50 kali..penat..tapi best.. masa jogging  tun jugak lia ( anak kak nor ) tunjukkan jalan short cut tuk pergio ppukm..so aku pon menghafal la jalan ye..sebab nanti tak payah la bazirkan rm 5 semata-mata nak naik teksi dari ppukm pergi lrt bandar tun razak..hehe...tapi aku hafal ke tak ea? tibai je la nanti..hehe..

so sekarang ni aku ada kat rumah...kemas rumah..tolong mak buat tart.. buat bergedil..dan update new post dekat blog..tak ketinggalan juga menegur orang yang dah lama tak ditegur...sorry for that..i have my own reason..hope u understand me and tak rasa bosan untuk terus berkawan..hehe....

lenguh kaki pulak..
esok 16hb disember aku nak balik kolej pulak..sebab sem baru bagi ukm akan bermula pada 20hb disember..universiti yang cuti awal dan naik sem awal..sem baru ni adalah sem yang panjang..alhandulillah..harap-harap aku tak la terkejar-kejar macam sem lepas..sebab sem lepas adalah sem yang pendek....insyallah..
tapi sekarang ni tengah berbelah bahagi..nak pergi terengganu ke tak ..sebab takde duit pulak..huhuhu...sedih..hehe..

pedihnya mata..nak turun makan lah...hehe..
banyak juga ea cerita masa cuti aku..tapi ada lagi..penat nak taip la...hope sem baru ini aku menjadi lebih bersemangat..yeahhh!!apa yang dah lepas biarkan lepas sebab kita perlu pandang kehadapan..jangan toleh belakang..jadikan yang lepas itu sebagai pengajaran dan kayu ukur untuk kita menjadi insan yang lebih baik dan mencapai kejayaan yang lebih cemerlang..Allahuakbar!!

tapi apa yang aku tak sangka adalah aku dapat pergi semua rumah adik-beradik aku yang dekat area kl and selangor dalam masa cuti sem nih..aku pun dapat jumpe dengan alam ( anak ke-4) and her family dan juga irun ( anak ke-5)...alhamdulillah..begitu besar anugerah MU Ya Allah..sebab rumah alam kat pagoh,muar,johor..rumah irun pulak kat kertih,terengganu...mana mungkin nak pergi sana..seorang diri...hehe..

mesti ada sebab tapi kenape?

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!!! kepada semua umat ISLAM yang membaca my selipar khususnya dan kepada umat Islam diseluruh dunia...semoga satu hari nanti kita akan dapat menjadi tetamu Allah untuk mengerjakan ibadah haji di mekah al-mukarramah...

sepatutnya pada hari ini kita semua bergembira meraikan aidiladha..selain menghayati peristiwa pengorbanan NABI IBRAHIM a.s dan anaknya NABI ISMAIL a.s kita juga boleh mensucikan harta dan hati kita dengan merakukan ibadah korban..insyallah moga-moga kita dapat keberkatan daripadaNYA..
tetapi dalam kita mensyukuri nikmat Allah ini..aku terasa pilu sekali...amat..teramat pilu sehingga tak tahu nak gambarkan macam mane.hahhhhh...aku hanya mampu mengeluh..

pagi tadi masa aku baca surat khabar berita harian, aku terselak la satu lembaran ni..tajuk dia ape tah.. tapi rencana tu menunjukkan gambar seorang wanita tua sedang terbaring diatas katil dalam keadaan bogel tanpa seurat benang pon..sungguh memilukan dia dah pon ditinggalkan berseorang dalam beberapa tahun oleh anak perempuannya. wanita tua tu, tak mampu berdikari kerana mungkin sudah uzur dan dia pon telah kematian suaminya..

amat-amat menyedihkan, yang hidupnya hanya dihabis kan diatas katil..kencing, berak dan makannya diatas katil..jadi setiap hari dia dikelilingi bau busuk dan hancing.bayangkan lah...dia makan ditempat yuang ada najis..kan kotor tu..bila makanan dah tak ada dan dia berasa lapar dia akan kutip sisa-sisa makanan yang ada diatas katil tu..masyaallah....

anak perempuannya hanya menghantar makanan sekali sekala dan membiarkan lampu rumah terpasang..pintu rumah pula tak berkunci...kalau pencuri atau perompak masuk macam mane lah keadaan wanita tua tu??
jiran-jiran ada menasihatkan si anak untuk menghantar ibunya kepada jabatan kebajikan masyarakat tapi si anak tidak memberikan sebarang reaksi..bila jiran-jiran adukan pada jkm, jkm cakap yang wanita ini ada wang pencen..jadi tak layak untuk dihantar kepada mereka..adilkah ini????adil ke? astagfirullah...

masa aku baca artikel ini..aku terbayangkan mak aku..tak sanggup aku nak bayangkan kalau lah wanita itu adalah mak aku sendiri..tak dapat...sebak dada aku..sampai sekarang kisah malang wanita tua tu masih tak dapat aku lupakan...Ya ALLAH..untuk apa aku hidup ini Ya Allah?? untuk apa? untuk apa Kau berikan kehidupan ini kepada ku?..kalau aku tak mampu membantu si ibu tua itu..untuk apa aku hidup?! apakah nilai hayat ku jika aku tak mampu menjadi khalifah mu.. Ya ALLAH...
mungkin disaat ini aku tak mampu..tapi aku pohon padamu Ya ALLAH ...suatu hari nanti aku dapat menjadi hambuMU yang menjaga hubungan dengan MU dan hubungan sesama manusia.. berikanlah aku peluang Ya ALLAH...peluang untuk aku mencari jawapan kenapa KAU berikan kehidupan ini kepada ku..kenapa KAU berikan ilmu dan kemampuan (kudrat) kepada ku..berikanlah aku pertunjuk Ya ALLAH...

tetapi bila kita pikir dari sudut yang lain..kenapa si anak tetap menjenguk dan menghantar makanan kepada si ibu?kenapa?
adakah si anak masih sayang kepada ibunya?mungkin?
adakah sia anak masih ingin berbakti kepada ibunya?mungkin?

jika dilihat dari sudut ini jelas sekali yang si anak masih menyayangi ibunya..tetapi kenapa dia memperlakukan ibunya sedemikian?kenapa?
bila difikirkan..si anak adalah seorang perempuan..dan dia juga adalah seorang isteri..
bila di ikutkan hukum..apabila telah berkhawin seorang anak perempuan itu, maka syurganya tidak lagi terletak dibawah kaki ibunya..tetapi dibawah telapak kaki suaminya..maka..boleh lah persoalan lain yang timbul disini bagi mengantikan bahawa si anak bukanlah anak yang derhaka..apa persoalan yang boleh dibangkitkan?
1. mungkinkah suami kepada si anak tidak mahu si anak menjaga dan membawa ibunya pulang ke rumah  mereka?
2. mungkinkah kerana taat kepada suami, si anak tidak dapat menjaga ibunya dan hanya curi-curi ke rumah ibunya untuk menghantar makanan apabila dia mendapat izin suami nya untuk keluar rumah?
3. mungkinkah dia takut perbuatannya yang masih berhubung dengan ibunya diketahui suami, sebab itulah dia tidak memberikan sebarang reaksi apabila jiran-jiran menyarankan ibunya dihantar kepada jkm?kerana mungkin jkm akan menyoal siasat dia dan suaminya sebelum menerima kes tersebut.
4. mungkinkah dia nak menghantar ibunya ke rumah orang-orang tua tetapi dia tidak sanggup?tidak mahu dikatakan sebagai anak derhaka dan sebagainya..
5. mungkinkah sia anak hendak menghantar ibunya ke hospital..tetapi tidak menpunyai kewangan yang mengizinkan?mungkin takut si suami mengetahuinya.

apa pun penyebabnya janganlah kita menghukum si anak..mungkin dia ada alasan yang tersendiri..tapi apa pun masalah ini mesti juga diselesaikan..
kepada para wanita diluar sana jika memiliki suami yang tidak benarkan anda untuk menjaga orang tua anda..hantarkan saja mereka ke rumah orang-orang tua.biarlah apa pun tanggapan masyarakat terhadap anda..asalkan kebajikan orang tua kita dapat dijaga..rumah orang tua diwujudkan bukan untuk anak-anak derhaka dan tidak mengenang budi membuang ibu bapa mereka..tetapi rumah ini sebenarnya diwujudkan bagi memudahkan mereka.supaya bila mereka keluar bekerja sekurang-kurangnya..keselamatan dan makan minum ibu bapa mereka terjaga..

dan bagi si suami..walaupon anda ada kuasa..dan si isteri harus taat kepada anda..janganlah anda menyalah gunakan kuasa tersebut..sekiranya isteri anda mempunyai orang tua yang uzur..bantulah dia untuk menjaga mereka..kerana apabila kita telah berkhawin dengan isteri kita..maka ibu bapanya juga adalah ibu bapa kita..tak akan terputus hubungan mulia ini walupun anda dan isteri anda telah bercerai...

renung-renungkan lah...semoga coretan kali ini dapat memberikan seribu kesedaran kepada ku dan rakan-rakan yang dimuliakan sekalian...semoga ada pihak yang akan membela nasib si ibu itu...moga ALLAH memberkati hidup kita semua..insyallah...

my best partners!!!

sepanjang musim praktikal, macam-macam hal yang terjadi dan sepanjang di ppukm dan juga ghkl banyak perkara yang dapat orang belajar. masa inilah dapat kenal sapa dia rakan-rakan satu batch. sikap dan juga hati budi masing-masing.

masa dekat ppukm orang satu group dengan azuan dan si hooi. satu advantage jugak la one group dengan azuan sebab dia banyak pengalaman. selain banyak belajar dengan physiotherapists yang ada dapat jugak menimba ilmu dengan dia. si hooi la yang paling best.. dah la first week praktikal tu orang sakit tekak,masuk jek hari kedua terus ada suara. nasib baik la si hooi ni bukan jenis yang sellfish.so boleh la orang rawat pesakit dengan dibantu oleh si hooi. sebenarnya one patient one student, tp disebabkan orang sakit tekak so kami buat one patient, two students.thank si hooi.
tapi masa tu memang bersyukur gila dapat sakit tekak. disebabkan tu jugaklah dapat buat dengan si hooi sebab takut beb! sapa tak nervous nak pi rawat patient sorang-sorang.mau ye nak nangis jugak dekat situ. masa kat gym outpatient da la nasib terlalu baik sangat sampai dapat dua new cases.mase dapat je the fresh patients..wahhh terus cakap saya tak nak lah..bagi la kat orang lain.tapi masalahnya..orang hanya cakap dalam hati jek..waaaa......memang nak menangis..habis mengeletar satu badan..tp wat selambur jek la..nanti markah kena potong sebab takde self confiden. harung je la....

 masa kat ghkl pulak orang harap sangat dapat one group dengan aim..sebab nanti boleh la main-main..hehe..tapi disebabkan niat dah buruk so orang dapat la one group dengan shein..masa tu punya la frust nasib baik tak frust menonggeng. macam biasalah orang buat nuka macam biasa jek.macam takde apa-apa yang belaku.
tapi bila dah sama-sama dengan shein ni bagus jugak ea..selain dapat share ilmu dengan dia dapat jugak tahu hal-hal peribadi..makin lama kitaorang pon jadi makin rapat.kira macam adik-beradik la,.tiap-tiap pagi bila nak gerak pergi ward musti dia nyanyikan satu lagu mandarin..hehe..so sweet..bila jumpa jek nak peluk, asal jumpe jek peluk..siap manja-manja lagi..hehe..ingatkan keakraban kitaorang ni masa kat ghkl jek rupanya sambung sampai sekarang..best giler..yelah bukan senang nak rapat dengan orang yang belainan agama nih..
rindu pulak kat dia..

hah..tertinggal pulak pasal azuan..disebabkan dia lelaki so takde la rapat sangat.tp disebabkan dah jadi partner..ada la gak dapat chance lunch berdua-duaan.bukannya apa..orang jek sorang budak melayu yang belum makan.aim pulak puasa. yang lain semua budak cina.budak-budak melayu yang lain dah pon lunch sebab diorang group lain.orang,aim dan azuan jek budak malay yang ada dalam first group. second group ramai la budak malay. dipendekkan cerita terpaksa lah lunch dengan azuan berdua kat chowkit.tp bagus gak..sebab dia sorang jek nak makan kat kedai tu.sbb kedai tu mahal.tak kisah la mahal ke tak yang penting sedop!..hehe..
masa kat ghkl terpaksa la gabung dengan si hooi dan azuan sebab clinical educator diorang tak ada masa tu.
so pendekkan cerita lagi..cik norba'yah ( clinical ecucator ) suruh la kitaorang berempat menyorok kat bilik rawatan women health.tapi pembantu klinikal tu tak kasi pulak..kitaorang menyorok la dekat-dekat kawasan tu sebab nak tunggu next educator pulak.masa dok menunggu lama tu orang dengan azuan terbuat posing yang sama (haha..sebennarnya nak cerita ni jek)..orang perasaan tapi buat-buat tak tahu jek.nak tengok reaksi dia.apa lagi azuan padang orang dua tiga kali pastu terus dia dia tukar posisi..haha.. so nilah penangan budak yang share tarikh burfday.hehe...first time jumpa dan jadi kawan rapat padaorang lain yang sama tarikh lahir dengan orang.bila di teliti banyak jugak la perangai kitaorang yang sama..haha..


                                                          inilah shien....ng yee shein.


so pengajarannya disini adalah..apa pun yang kita dapat..kita kena lah terima dengan hati yang terbuka dan fikiran yang positif. bila kite tenang menghadapi segala perkara yang kita tak jangka insyallah...perkara yang kita xjangka dan tak suka itu akan memberikan hasil yang positif kepada kita. hanya dengan syarat terima seadanya apa yang diberikan kepada kita dengan terbuka dan positif. jika kite berfikiran negative maka negative la jadinya..betul tak???
                                                      

patutkah orang nak share bende ni???

huhh..sudah lama tak menulis...sibuk dengan study, praktikal and final exam..so inilah masanya untuk orang menulis semula. kali ini nak cerita tentang masalah sosial yang melanda remaja-remaja Islam sekarang. orang bukan lah tak open minded bab-bab couple ini..orait jek..padahal orang sering dijadikan tempat rujukan kawan-kawan yang ada masalah dalam hubungan masing-masing. kira pakar la gak..haha..

tapi masalah yang menyakitkan hati orang sekarang ini adalah sikap para remaja ni bila dah couple. bukan sekali orang nampak, tapi banyak kali. bukan jauh tapi depan mata kadang-kadang sengaja makin diorang nak tunjuk-tunjuk..pe??? korang ingat korang jek ada pakwe and makwe.orang lain pon ada lah!!!! tapi tak la macam korang!!!

nak tahu ape diorang buat tak? mestilah nak kan? orang nampak diorang buat perkara yang orang tak suka ni kat mana-mana jek..dalam moneral, stesen moneral, shopping complex dan lain-lain tempat yang para remaja macam kita suka melepak and buat leisure activities masing-masing.

diorang buat apa ea? mesti la korang tak tahu kan? hehe.. tak salah nak bercouple tapi kena la berlandaskan Islam.(Islam benarkan kita bercouple ke? tah tak tahu, nanti pergi check ea..) yang salahnya..dah la belum berkhawin tapi mesra macam orang yang sudah berkhawin. picit-picit hidung la, tepuk-tepuk pipi la, pegang-pegang tangan, peluk sana, peluk sini..padahal yang buat semua itu siapa? remaja Islam, pakai tudung..apa benda nih?? hishhh...kadang-kadang naik menyampah...sengaja nak mesra-mesra kat tempat awam. macam takde tempat lain..buat la depan mak bapak ke..depan pak imam ke.. tapi tahu pulak takut..

tahu tak daripada gentel-gental pipi lelaki bukan mahram, picit-picit hidung diorang, pegang-pegang tangan diorang..lebih baik gentel pipi babi, tepuk-tepuk badan babi, usap-usap bulu babi..sebab pegang babi tak berdosa..cuma haram jek..kalau buat semua itu kat seorang lelaki yang bukan mahram bukan sahaja haram tetapi berdosa! pegang babi cuma kena samak..kalau pegang lelaki bukan mahram mana boleh samak..dosa yang dapat itu kena bersihkan dengan taubat nasuha..betul tak?

dalam Islam cuma cakap haram makan daging babi, tetapi tak ada pulak cakap haram pegang babi. kalau dah pegang cuma kena samak jek..kalau nak pegang jugak kena guna kaedah-kaedah yang tertentu. tapi ada tak kita belajar, kalau nak sentuh lelaki bukan mahram atas sebab suka-suka kena guna kaedah-kaedah tertentu gak? tak ada kan? tak ada... cuba lah ingat balik..comfirm tak ada.

at least dalam procedure medical pon seorang doktor or other health professionals ( tak kisah lah lelaki or perempuan) akan mintak izin pada pesakit untuk sentuh diorang..sebelum sentuh dah pun mintak izin..tetapi ini dalam bidang medical. bukan dalam istilah kehidupan seharian kita..mana boleh nak sentuh-sentuh kena mintak izin..sure la akan dapat permission..Islam agama yang mudah..kita boleh sentuh berlainan jantina atas tujuan tertentu seperti menyelamatkan nyawa, dalam medical procedure dan membantu mereka yang lemah.




jadi tolong la jangan nak gatal-gatal pegang sana pegang sini..apa la yang korang dapat? dosa adalah..

benda ini adalah untuk pedoman diri sendiri dan kawan-kawan orang yang orang sayang. sebelum buat apa-apa pikir-pikir la impak yang korang akan dapat selepas korang buat semua itu., kita ni hamba yang kerdil.sering terdedah daripada melakukan dosa. jadi tolong la khairiyah azmah dan yang lain jaga tingkahlaku anda..sayangi lah diri sendiri yang penting fikir dosa yang kita dapat semua itu bukan sahaja jatuh atas bahu kita. tetapi atas bahu ibu bapa kita. tak kesian ke pada diorang.diorang tak akan berdosa sekiranya diorang sudah pun ajar tetapi kite tetap degil nak jugak buat dosa itu. tetapi diorang akan berdosa jugak sekiranya diorang tak penah ajar kita. sebagai seorang anak tak perlulah nak letak semuanya atas bahu ibubapa kita, kita semua kan dah besar panjang,.jadi carilah ilmu itu sendiri. janganlah bagi alasan " ala,,mak bapak saya tak ajar, so mana la saya tahu" apa la guna jadi manusia..cari ilmu dunia pandai tetapi cari ilmu akhirat nak jugak tunggu kena suap dulu..alahai...

so pandai-pandai la sendiri. cuba hidup untuk orang lain bukan untuk diri sendiri. sebab dari situ kita akan berlajar erti hidup yang sebenar..untuk apa kita diciptakan? untuk apa kita hidup? untuk apa kita dicipta cukup sifat? kalau bukan untuk menjadi hamba yang melakukan segala perintahNYA dan meninggalkan segala laranganNYA. serta menjadi khalifahNYA didunia ini..

moga kita semua dapat renung-renungkan..ini semua adalah apa yang orang dan kawan-kawan yang lain rasa dan nampak. walaupun hanya sebesar zarah ini lah yang dapat membuka mata hati dan fikiran kita..betul tak?
sebarang pendapat atau perbingan dialu-alukan..

akan tiba masanya nanti

haha....macam kelakar pulak nak cerita bende ni kat blog..tp untuk mencerikan suasana selepas beberape post sebelum ni asyik tulis bende untuk muhasabah diri apa kata kita santai-santai sikit..haha..ceria ker??
minggu lepas sarah asyik share cerita pasal alam perkhawinan sahaja dalam facebook. so beliau telah memberikan orang ilham untuk tulis new post tapi bukan pasal perkhawinan tapi pasal kisah cinta tak kesampaian orang masa zaman sekolah dulu-dulu..haha...rasanya takpe kut nak share tapi adalah sesetengah nama itu terpaksa tidak disiarkan..malu la beb...

masa kecik-kecik dulu rasanya darjah satu kut,mak ada ajak pergi rumah kawan dia.kawan mak tu merangkap nenek khairul asyraf..ingat lagi masa nak balik asyraf siap sempat lagi bagi gula-gula masa orang dah kat atas motor..pastu nenek dia sempat lagi mengusik "wah sempat bagi gula-gula kat mak we"..masa itu malu giler beb..dah la depan mak..tapi orang wat donno la gula-gula punya pasal takkan nak tolak..tapi kisah itu hanya kat situ sahaja..masa kat sekolah menengah tak pernah pun tegur asyraf kalau terserempak pun hanya senyum dan angguk kepala jek..sampai la ni masing-masing dah besar kitaorang hanya senyum dan angguk kepala je bile terserempak..haha..1 bf dah melepas..

masa darjah enam pulak orang ada la minat sorang budak laki nih..tapi dia kelas 1st orang pulak dari kelas 1st kena masuk kelas 2nd..kesian..tapi result upsr budak-budak kelas 2nd lagi gempak tau dari budak kelas 1st..cikgu-cikgu pun terkejut..haha..tapi orang simpan jek perasaan tu dalam hati sebab orang tengok dia macam tak minat jek ngan budak pompuan..orang simpan perasaan tu sampai la sekolah menengah...tapi sekarang dia dah ade awek so now no more feeling to him!! dah melepas satu lagi..

masa darjah enam jugak, ada seorang budak laki ni suka kat orang  siap tanya lagi.." khairiyah tak pergi ke lawatan pergi cameroon?" haha..dia ingat kalau orang pergi dia pun suka la tapi orang tak pergi..hampa giler dia..kalau suke nape tak cakap awal-awal? hish melepas lagi.tapi orang ni kira baik la..masa form 1 try la bagi kad raya kat dia tapi dia xbalas pun sebab tak tahu alamat orang..pirahh..bukan nak taye kat orang lain..memang dasar lelaki tak gentle betul la mamat tu..baru nak test sikit betul ke dia suka kat orang dah tahu dah dia tu betul2 taknak mencuba dan usaha..ermmm....pastu orang dah taknak pikir lagi..lantak dia lah..

masa form 3 pulak, orang takde la suka kat sapa-sapa..sebab masa ni kan pmr..so nak fokus la..tapi yang terkejutnya ada la sorang budak laki ni suke kat orang..woww!! satu kelas terkejut oo... start dari tu orang dah jadi malu-malu dalam kelas..haha..lawak giler..lagi-lagi kalau jalan terserempak dengan dia..haha..tapi kitaorang belum pon wat kata putus nak couple just orang tahu dia suke orang tapi mase tu orang takde perasan lagi la..sebab pikir nak exam!poyo!sebenarnya dia tak taye pun nak jadi awek dia ke tak..so orang pon diam je la..orang pun pikir orang ngan dia just kawan tak lebih dari itu..i've no feeling to him even once!
so apa yang dia buat orang tak rase apa-apa pun..


kawan ada cerita dia selalu burukkan orang depan budak-budak laki lain..macam "khairiyah yang minat kat aku,aku tak minat pun kat dia, khairiyah yang tergedik-gedik kat aku aku biasa jek" hampeh punya jantan! dia jual cerita palsu tentang orang! boleh bayangkan tak hari-hari orang datang sekolah orang jumpe kawan-kawan lelaki orang..tah ape la diorang pikir pasal orang sedangkan at that time orang tak tahu pun dia dah fitnah orang..tapi i'm the lucky one semua budak laki tu baik dan tak percayakan dia..diaorang tahu orang sapa even xselalu pun borak dengan diorang...nasib baik asma dan harith ada tuk bagi support..tapi orang tak rasa apa-apa pun..asma dan harith je yang terlebih emotional..by the way thanx guys..ingat lagi orang ngan asma anggap harith tu macam abang..dia ajar kitaorang elektrik kitaorang ajar dia pasal jahitan..kelakar betul! rindu la kat asma dan harith..

tapi kisah orang ngan mamat tak guna ni tamat masa form 4..selamat la dia pergi mrsm kalau tak,,tak tahu la sapa nak tolong orang sebab asma dan harith pun tukar pergi sekolah asrama..hehe...masa cuti sekolah sebelum masuk form 4 dia selalu cari orang dan selalu cakap pasal kawin kat orang,,bila dia start cakap pasal tu jek orang terus telak tepon dan terus matikan handset..bapak giler..kencing tak lurus ada hati nak cakap pasal kawin..blah lah!!

so nasib baik sekarang ni dia xcari orang sebab orang dah tukar no phone..dia ada mintak kat mariam nasib baik maryam taye kat orang nak bagi ke tak..memang pengecut kalau nak no phone mintak la sendiri ni nak mintak kat orang lain nampak sangat dia yang terhegeh-hegeh...bla la....

ingatkan dah tak da timbul lagi pasal masalah..tapi masa kat matrik datang laki satu mamat nak kat orang siap nak wat bini lagi.,..astaga... orang dah mula takut dah.. pastu pe lagi tukar no phone la.la ni terpaksa message dia guna no baru..pastu ari tu dia ada bagi message tanya kabo..sampai la ni xjawab..raya ni dia datang umah macam mane la pulak ea..wat xtau jelah..

masa form 5 orang ada complecated relationship dengan classmate..ramai yang setuju dengan hubungan kitaorang tapi kitaorang masing-masing ada commitment masing-masing..haha..

pastu hari tu tengah penat-penat balik kursus first aider kat ppukm..ada la sorang budak utm ni tegur...dari jauh dah nampak dia dah siap-siap berdiri tegak kat tepi jalan..dia tengah tunggu masa orang dan kawan-kawan lalu depan dia..bila orang dah dekat jek dia terus pandang orang sebab masa tu orang jalan paling depan sekali, senyum dan tegur "budak ukm ea?" tapi hari tu orang penat sangat-sangat..orang hanya angguk kepala dan senyum pun macam tak ikhlas jek..huhu..kesian dia...walupon dia tak hensem tapi muka dia sedap la mata memandang..comel..ermm melepas lagi..sejak dari hari itu rasa menyesal sangat-sangat..dan start dari tu jugak la asyik tercari-cari je dia bila pergi kelas kat bys..harap sangat dapat jumpe dia balik..tapi sampai la ni tak ada rezeki lagi..kesian orang...

ermmmm dah banyak lelaki hadir dalam hidup orang tapi orang tetap solo..sebab ni perintah mak,,mak tak kasi couple lagi..mak suruh belajar dulu..sebab tu la sampai sekarang kalau ada lelaki datang je hati ni terbuka tuk diorang tapi tetap menafikannya..orang lebih suka main-main dengan lelaki dan taknak take serius pon..mak bukan halang sangat tuk couple klu hati dah suka terima je la laki tu tapi orang yang xnak..tak tahu kenapa...ermmm...tapi rasanya hati nih dah sedia kut tuk terima seseorang, yang penting dia kena memahami orang..hahaha...tapi sapa ea lelaki tu????tapi buat mase sekarang tak fikir lagi macam mana...nak terima or just sebagai kawan jek..cehh nak terima ke tak ea...ermm tengok dulu lah..

terima kasih kepada lelaki yang pernah hadir dalam hidup orang,
terima kasih kepada lelaki yang pernah menyukai orang,
terima kasih kepada lelaki yang pernah berniat tuk jadikan orang sebagai isteri,
terima kasih...kerana telah memberikan orang pengalaman
dan maaf kerana menghampakan semuanya
maaf juga kerana mencoretkan kisah ini kat blog orang..sebab suke ati la ni blog orang!
suki ati la nak cerita ape pun..lagipun tak ada sapa yang kenal kalian...hehe,,,

sempatkah aku?

dua, tiga hari ini hatiku rasa tidak tenteram..rasa gelisah..resah..adakah mungkin riso sebab tidak lama lagi dah nak start midsem..atau sebab aku merindui kau?? jadi nurkilan ini aku tujukan khas untuk kau..kerana aku tak pasti adakah aku sempat melakukan apa yang patut aku lakukan terhadap engkau.walaupun kau tidak membacanya tapi aku pasti kau dapat merasainya..kerana hati kita adalah satu.

dulu kau sabar dalam melayan karenah aku, ape aku nak makan kau masakkan, aku panas kau tolong kipaskan, aku demam kau tolong jaga dan selimutkan..aku mengadu itu dan ini kau dengar dengan penuh hikmah...walaupun kau tidak memanjakan aku dalam soal mendidik aku tapi aku tahu yang kau sering memanjakan aku dalam hal-hal yang lain..

tapi bila kau masak aku jarang tolong kau, bila kau sejuk aku tak nak tutup kipas, bila kau demam aku tak pernah jaga dan selimutkan kau, bila kau sakit aku tak pernah meringankan tugas kau, bila kau bercerita aku buat tak tahu, bila kau mendidik aku dengan cara yang berhemah aku memburukkan kau..semuanya aku balas dengan cara yang buruk terhadap segala perbuatan mulia kau terhadap aku..

selama 17 tahun aku hidup bersama kau..selama itu juga aku tidak pernah berjauhan dengan kau..dalam tempoh itu juga aku tidak membalas segala jasa kau..selama itu juga aku sering melukakan kau, selama itu juga aku menyakiti hati kau...sehingga sekarang aku tetap melakukan perkara yang sama..terus-menerus menyakiti kau..

kini aku berusia 20 tahun..sering kali beberapa soalan berlegar-legar di kepala aku..antaranya:
sempatkah aku membalas segala jasa kau terhadap aku?
sempatkah aku memberikan sepenuh perhatian aku terhadap kau?
sempatkah aku memberikan kau duit belanja? kerana aku cemburu melihat yang lain mampu memberikannya pada kau sedangkan aku menerimanya dari kau..
sempatkah aku menghantar kau ke klinik untuk buat rawatan?kerana aku cemburu yang lain dapat melakukannya tapi tidak aku
sempatkah aku menghadihkan sesuatu material pada kau?kerana yang lain selalu memberi sesuatu pada kau
sempatkah aku memberikan sebuah kejayaan kepada kau?kerana aku cemburu yang lain telah pun memberikannya kepada kau
sempatkah aku bermanja-manje dengan kau lagi?
sempatkah aku berubah untuk menjadi yang terbaik untuk kau?
sempatkah aku memohon ampun pada kau?
sempatkah?sempatkah?sempatkah aku untuk melakukan segala-galanya demi kau?
aku merayu pada yang MAHA ESA agar berikan aku kesempatan tersebut..
tapi aku berbangga kerana aku masih ada waktu untuk terus mendoakan kesejahteraan kau didunia dan diakhirat

diatas segala yang telah kau lakukan pada aku..aku amat berterima kasih..
atas kegala keampunan yang kau berikan pada aku ..aku berterima kasih..
atas segala doa yang kau pohonkan untuk aku.. aku berterima kasih..
dan aku sangat berterima kasih kepada kau kerana tiap kali aku memohon ampun pada kau kau katakan
 "kenapa nak mintak maaf..mane ade salah apa-apa pun dengan mak, lain kali jangan mintak maap lagi buat mak sedih jek''
seberapa banyak kau kata sedemikian,aku tetap ingin memohon ampun..memohon ampun atas segala kesalahan aku terkadap kau..
sebagai anak kecil mu aku mengatakan bahawa kaulah seorang ibu yang terbaik..
dan kau bukanlah dalam kalangan ibu bapa yang derhaka...
dan sebagai anak kecil mu aku memohon ampun andai aku tidak sempat untuk melakukan apa yang seorang perlu lakukan kepada ibubapa mereka..
ampunilah aku...

bila direnung kembali...
memang benar orang cakap seorang ibu boleh menjaga sepuluh orang anak,tapi sepuluh orang anak tak pasti boleh menjaga seorang ibu...
aku harapkan aku dan yang lain dapat menjaga kau seperti mana kau menjaga kami..
doakanlah anakmu ini..wahai mak
terima kasih mak...sayang kat mak sangat-sangat...

khairiyah yang hilang

semakin kita dewasa, semakin kita jauh dari tempat asal kita
semakin kita dewasa, semakin kita sibuk dengan hal dunia
semakin kita dewasa, semakin kita hilang dari pedoman hidup
semakin kita dewasa,semakin banyak kita berubah...

bila kita dewasa, pegangan hidup kita banyak yang berubah
bila kita dewasa, semakin kita pentingkan diri sendiri
bila kita bewasa, banyak perkara mulia yang kita sering lakukan ketika kecil dulu kita tinggalkan
bila kita dewasa, hati yang dulunya suci bersih mula timbul cacat cela.

orang selalu kata semakin dewasa seseorang manusia itu, semakin matang pemikiran dan tindakan mereka..
adakah ini benar?
tetapi kadang kala tindakan seorang kanak-kanak itu lebih matang dari seorang dewasa..dan ini adalah benar..
kadang kala tindakan meraka membuat seorang dewasa itu tersentuh dan tercengang..

semasa kita kecil, kita begitu comel, murah dengan senyuman, ceria dan begitu naif dalam segala hal..
dan paling utama, hati kita ketika itu begitu suci dan bersih..

sekarang adakah hati suci itu telah hilang dari diri kita yang telah dewasa?
atau kita yang sengaja memberikan alasan bahawa dulu lain sekarang lain
atau kita yang sengaja ingin mengubah sifat mulia kita yang dulu semata-mata ingin mendapat perhatian dan tidak mahu dilabelkan sebagai budak skema sebagaimana kita dahulu?.

kenapa sekarang baru khairiyah terfikir semua ini?
kenapa bila segalanya dah berubah baru nak terfikir?
tapi betul janji ALLAH,..
ALLAH akan memberikan kita ujian dan beri peluang kepada kita untuk melakukan kesalahan
supaya kita nampak salah kita..
supaya kita sedar akan siapa kita
supaya kita mengetahui bahawa pintu taubat itu sentiasa terbuka
supaya kita tahu ALLAH sentiasa bersama kita walaupun kita sering melupakanNYA

Alhamdulillah..didalam bulan ramadan..bulan yang penuh dengan keberkatan ini..khairiyah mendapt pertunjuk
untuk kembali kepada yang asal..
tetapi perkara yang khairiyah risau kan ialah..
mampukah khairiyah untuk berubah seperti dulu?
mampukan khairiyah istiqamah untuk melakukan perkara yang khairiyah sering lakukan dulu pada saat ini?
mampukah khairiyah melawan kehendak nafsu dan sifat buruk yang ada dalam dirinya?
segalanya akan terjawab jika khairiyah ingin mencuba untuk berubah..dan cuba untuk menetapkan semua itu dalam hati dan jiwa..

semoga dibulan ramadhan ini ibu bapa,adik-beradik,kaum keluarga,rakan-rakan,guru-guru dan khairiyah sendiri dapat memberikan makanan yang secukupnya kepada jiwa dan rohani masing-masing..
kerana apa gunanya ALLAH mensyariatkan puasa untuk menjaga kesihatan rohani dan jasmani jika kita lebih memikirkan juadah berbuka puasa dan bukannya solat dimalam hari

semoga puasa di bulan mulia ini dapat memberi seribu makna kepada setiap insan yang bergelar muslim dan muslimat..insyallah..

my bad day..

hari ini bersamaan dengan 28 mei kite pergi rawang sebab nak ambil ic... kite pergi naik teksi..bila dah sampai kawasan bukit benggali baru kite ingat.. hari ini hari wesak.. omg..silap besar la..mane la jpn nak bukak time-time cuti umum nih..haiseh..

so kite pon dah separuh jalan teruskan je la g rawang..sampai kat traffic light sungai choh teksi yg kite naik tu kena tahan dengan polis trafic.. aiyoo.. rupenye sebab ada mamat bangla..dalam teksi tu..pe lg dia kena tahan la sebab permit dia dah tamat..haha..padan muka..cian kat pak cik teksi tu .. ketakutan jugak pak cik tu

selepas tu, bile dah tahu jpn tutup pe lagi..kite pun pergi la mcd..ingatkan nak makan breakfast kat situ..tapi tak dapat..orang ramai..dah tu service lembap benar..hampir 1 hours kite beratur for nothing.. pelah..penat jek

 tp sebelum sampai mcd ade la jumpe..seorang abang oku ni..dia mintak tolong kat sorang budak lelaki nih untuk tolong ambilkan kerusi roda dia..tapi kawan budak laki nih tak kasi tolong.. pelah..kejam sungguh...
kite pon pe lagi tolong la ape2 yang mampu..
haha...

pastu kite pon singgah pergi parkson...beli hadiah untuk kawan kakak...pastu nampak la abang oku nih..dia tak senyum pun..maybe dia malu kut..emmmm..

ni la kisah kite hari ni....tapi satakat sampai pukul 1230 la...haha...
walaupun today is my bad day..at lease kite dapat pengalaman kena tahan dengan polis masanaik teksi, dapat pengalaman..sebelum keluar rumah pastikan hari itu hari ape..nanti pejabat kerajaan takde la tutup and tak perlulah beratur nak makan mcd sampai tak dapat makan.. yang paling penting dapat tolong abang oku and tolong belikan hadiah and buah..hahah....
setiap keburukan yang terjadi ada hikmatnya..kite semua hanya perlu redha dan berusaha untuk teruskan hidup..sebab Allah akan menolong hambaNya yang bersabar..sesungguhnya Allah maha penyayang..

HapPy BuRfdAy kHaiRiYaH...

I'm Already 2o.... haha macam tak percaya la pulak..hehe..dulu masa kecik-kecik, mase dah masuk umur 10 tahun tak pulak rase ape-ape bila umur da start ada 1 kat depan..ni bila umur dah start ada 2 kat depan baru nak gabra..haha...bayak benda kena pikir..haha..start sekarang ni dah mula dapat gelaran young adult... (dah start taip besar-besar and berwarna-warni..sbb syirah la nih..dia yang ajar..haha..)

haha..tahun ni baru dapat 3 hadiah daripada 6 org..sweet..suke sangat...hadiah lain kena tunggu naik sem baru nanti..pe la nasib..asyik-asyik bile time birthday musti time cuti,exam..tu je la..ermmm...tapi nasib baik ramai yang wish..haha..

nak makan cheese cake kat secret recipe tapi takde kawan nak teman kite..hehe..terpaksa la tunggu bulan tujuh ni..nk celebrate birthday sarah..hehihu..





         sweet 20th kyah!!!!!
      i wish my self to have a wonderfull life in this world as i'm already enter the world of adult..huhu..
and i always want to do want i want and must to do..
i also want to get whatever i want to have and shrive to have it..










thanks Allah..because of YOU i still here...



these birthday cards are for all my teachers and friends whose their birthday are on may....(rase macam takde perasaan excited pulak..ngantuk la...argghghhhh)daaaa...

wonderfull taste of my special cheese cake

Perjalanan ke syurga merupakan satu perjalan yg mempunyai perbagai rintangan dan berliku-liku.manakala perjalanan ke neraka merupakan satu perjalanan yang mudah dan rata. inilah kenyataan..

tidak semestinya perjalanan ke syurga sahaja yang berliku-liku tetapi perjalanan untuk mencapai satu kejayaan atau kecemerlangan juga mempunyai pelbagai halangan yang mendatang..bukan Allah tidak mahu hambaNya berjaya, tetapi sebagai tanda kasih dan sayangNya kepada kita Dia memberikan pelbagai halangan untuk kita kenal siapa kita sebagai hambaNya..

pertama:kita dilahirkan dan diciptakan untuk menjadi hambaNya yang beriman dan bertakwa..melakukan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya.. semua kita adalah hambaNya yang lemah termasuklah i..banyak kesilapan yang sering i lakukan hampir setiap hari..setiap waktu..memang manusia mengaku bahawa manusia ini tidaklah sempurna..tapi adakah kita pernah mengaku dengan sendirinya di hadapan orang lain bahawa kita ini tidak sempurna?

kedua:kita dilahirkan didunia ini adalah untuk menjadi khalifah Allah. oleh itu jadilah khalifah yang terbaik kerana kita sebagai manusia dengan sombongnya telah bersetuju untuk menjadi khalifah Allah sedangkan makhluk yang lain tidak berani memikul tanggungjawab ini..sebagai seorang pelajar..belajarlah dengan tekun dan bersungguh-sungguh supaya kelak bila berjaya kita dapat menjalankan tanggungjawab kepada masyarakat..

walau apa pun rintangan yang datang dalam usaha kita untuk mencapai kejayaan dan kecemerlangan dalam hidup..kita kene teruskan..teruskan usaha dan berserah diri kepada Allah..kerana hanya ALLAH yang mengetahui kenapa kejayaan yang kita harapkan itu tidak muncul-muncul..Allah nak yang terbaik untuk hambaNya oleh itu Dia akan berikan yang terbaik untuk kita..

mungkin kejayaan yang sangat-sangat kita harapkan itu merupakan satu kejayaan yang tidak pernah terintas difikiran kita..mungkin kejayaan itu lebih daripada apa yang kita harapkan..sesungguhnya ALLAH maha mengetahui..apa yang terbaik untuk kita..
jadi bersabarlah dalam menuntut ilmu dan dalam melakukan apa sahaja..dan ingatlah akan segala janjiNya..kepada kita..mungkin bukan di dunia tapi diakhirat nanti...siapa tahu..setiap kesakitan dan kesusahan pasti ada kesenangan..

tiada tuhan selain Allah..yang maha pengasih lagi maha penyayang..yang maha pengampun lagi maha pengasihani..lindungilah hambaMU ini daripada sebarang kesengsaran, kesakitan dan kedukacitaan..

terima kasih kepada ahmad ridhwan kerana memberikan i ilham untuk menulis mengenai wonderfull taste of my cheese cake..i akan tunggu dan terus berusaha untuk merasa "cheese cake" yang tersangat lazat dan keenakannya yang tidak dapat i gambarkan,..yang mana "cheese cake" itu diciptakan special untuk i daripada ALLAH...

sebelum dan selepas

hahaha..macam roda impian pulak..sebelum dan selepas,.roda impian ada lagi ke ea? dah la tak lekatkan muka depan tv..cerita apa pun tak tahu...sebelum exam i ada pergi satu perjumpaan untuk budak-budak yang fisio bagi menaikkan semangat kami untuk perform lebih baik dalam final exam.. so daripada program tu dapat la membantu i untuk menjadi lebih positif dalam menghadapi final...cerita mr.leo tentang student dia membuatkan i menangis..tapi ada la yang boringnya dalam program tu..yang lawak pun ada gak..



kami dan tutor kami yang cun menunjukkan azam and goal


tapi yang bengangnya, program ni buat masa study week,..mana tak hangin ye..tapi apa pun..semua da tersurat..at least kami dapat something.. penuh bersemangat i lepas program ni..siap tampal kat dinding bilik lagi kertas yang i tulis pasal goal i..haha..malu tul..semiua dah tengok..tapi i bangga sebab tak semua orang nak bagi tahu apa goal dia kat semua orang macam apa yang i buat..bagus-bagus..

masa exam week pulak macam-macam fe'el yang kami wat..haha..macam pergi keluar la..dengan alasan cari makanan sebab dah boring dengan makanan kat cafe..



ini budak sal and aim..sal bangga tunjuk slip periksa, aim pulak kena sawan apa tah bangga tunjuk gigi..
tapi bagus jugak diorang, nak exam kena la ceria and gembira barulah senang nak recall balik segala info yang kita dah baca..so senang la sikit nak penuh kan buku jawapan walaupun kurang menulis tapi banyak melukis..lukisan tu markah bonus tau..bukan lukis gamba kartun..




ni la muka-muka budak kaya..boring makan kat cafe kolej pergi makan kat secret pulak..ngada-ngada betul..walaupun time exam sudi jugak ea ati,ana and kyah ni gelak-gelak..haha..release tension..penting tu...


masa exam ramai yang bagi semangat kat i..macam syirah..baru jek buat post pasal nak final exam beliau terus jek wish good luck..haha thanks syirah..i luv u..pastu maina pun ada wish gak..asma siap bagi semangat lagi suruh buat betul-betul..time nak exam ni selalu telefon mak, suruh mak doakan and maapkan i..sampai mak pun naik boring nak anggat phone and siap suruh jangan call lagi..hahaa..happy giler..patut la tenang je hati masa jawab exam walaupun ada sedikit kekalutan..


tiap-tiap malam sebelum exam musti message sarah..and beliau pun bagi la macam-macam wish dalam macam-macam bahasa..kadang-kadang i pun xpaham..bagus betul..selepas ni kena belajar la dari beliau..thanks to everyone yang telah banyak bagi semangat and wish i masa exam termasuk la coursemates i..luv u all..


selepas exam pulak, kami semua keluar dari penjara (kolej ) pergi cc kat kl ( nama kampung dia klcc)..just ambil gambar and makan-makan jek..tak shopping pun...haha..penat i posing sampai tak tahu nak wat post ape..

pandai betul posing..kalau tengok dari kiri ke kanan...ketinggian makin meningkat..
(rasanya tak kut mungkin faktor bukit tu yang makin tinggi ke kanan )



kesian i..dah la budak perempuan kedua tinggi dalam kelas..so terpaksa la bengkokkan lutut..
pastu nampak macam tahan kencing pulak..haha..( tapi comel gak )
dari kiri: ad,ati,khai@kyah,sal

 final exam dah habis..so boleh la cuti lepas ni..yea-yea..malam ni nak wat album and cari kawan pulak dalam fb..semua dah bising suruh add..poning kepala nak layan diorang nih..
haha..pandai betul ad ambil gambar..menyerlahkan lagi keindahan klcc..( kuang,kuang,kuang...)
dari kiri ana,sal,khai@kyah,ati

penganti yang jauh

errmm.... masa i di sekolah rendah siapa ea best friends i?? seingat i masa sekolah kebangsaan i selalu kawan dengan asma and baiti..masa sekolah rendah agama pulak i kawan dengan maryam.lama-lama sikit i mula rapat dengan izzati and maina..

masa sekolah menengah pulak i rapat giler dengan asma, baiti , maina and naz..itu pun masa tingkatan 3. masuk tingkatan 4,. asma and naz pergi mrsm..baiti masuk kelas akaun,, so tinggal la i dengan maina jek.. pastu mjula rapat dengan syirah and fatin..rindu giler kat diaorang semua..


                                              haha..cian betul i..gambar diorang ni pun i ambil
                                 kat blog syirah dari kiri: syirah, fatin, maina..cantik betul la diorang 3 nih..


selepas itu,..i teruskan hidup di matrix kat kmj..walaupun sama matrix dengan maina and farzat ( kawan masa sekolah rendah ) tapi i jarang jumpe diaorang sebab i budak hayat n diaorng budak fizik.. tapi selalu la wish untuk jumpe diaorang kat library or cafe or koperasi or depan kuliah..hahahaha...rindu siut..

disebabkan takde kawan nak bergelak ketawa,,so i mula la rapat dengan budak-budak practikum h42..itu pun start rapat and jadi giler-giler masa second sem.. inilah budak-budak practikum i..ada yang manja tahap cacing, ada yang gatal tahap ulat bulu, ada yang pendiam tahap speaker rosak tidak kurang juga ada yang banyak songeh..and suke merepet sebab masing-masing suka makan kerepek..paling rindu kat afikah..bakal cikgu tuh..

tapi antara diaorang semua i paling rapat dengan erika, jiah and jannah..sweet frinds tapi macam-macam fe'el. kadang-kadang pening kepala i bila spend time dengan diorang..tapi diaorang la selalu bagi semangat and kasih sayang kat i masa i tengah sedih and memerlukan seseorang..paling tak boleh lupa time jannah suapakan ubat batuk masa i batuk tengah-tengah pagi buta..



dari kiri: kyah, erika, jannah, jiah

sekarang ni i kat ukm kampus kl pulak..so jumpa la kawan lain..sebab terpaksa berpisah dengan semua kawan so kena la cari kawan lain..manusia tidak boleh hidup tanpa teman..so fitrah manusia kena la ada kawan..so agak normal gak la i ni kan?? kat ukm masa second sem i jadi rapat la dengan roomate and seorng lagi hamba ALLAH nama dia sarah..sweet sangat diaorang..cantik,,baik..suka gelak..semua la..yang buat i gembira and lupa segala kesusahan dalam hati..

sayang semua orang yang pernah hadir dalam hidup i..yang pernah membahagikan hidup i..yang pernah bagi semangat..yang selalu disisi waktu i memerlukan..wat masa sekarang ni yang sangat sayang kat asma..dia banyak dengar isi hati i..thanks asma..semoga ALLAH membalas segala pertolongan asma kat orang..and orang janji yang orang akan sentiasa sokong asma..i dah mula sayang kat sarah..haha..sayang sume kawan-kawan kyah yang cantik lagi baik hati...MMMUUAHH!!